Setagayan murhatapaus

HUOM! Sisältövaroitus! Postauksessa käsitellään perhesurmaa, jossa uhrien joukossa on myös lapsia.

Tapahtumat sijoittuvat Japaniin, Tokion kaupunkiin, Setagayan erillisalueelle. Tokion metropolin ydinalueen muodostavat nämä niin kutsutut erillisalueet, jotka toimivat vähän samaan tapaan kuin meillä Suomessa esimerkiksi kunnat toimivat. Näin käsitin siis wikipedian kuvauksen mukaan.

Tuolla Setagayan alueella asui nelihenkinen Miyazawan perhe, johon kuuluivat isä Mikio ja äiti Yasuko sekä heidän kaksi lastaan, 8-vuotias Niina ja 6-vuotias Rei. Perhe oli asunut talossa jo pitkään ja he olivat viettäneet normaalisti aikaa joulukuussa vuonna 2000, kunnes yllättäen 31. päivän aamuna Yasukon äiti, Haruko oli mennyt käymään perheen talolla kun ei ollut puhelimitse saanut perheeseen yhteyttä. Haruko oli menny avaimillaan sisälle, kun kukaan ei tullut avaamaan ovea ja sisällä hän oli tehnyt karmaisevan löydön. Koko perhe oli murhattu taloon.

Haruko hälytti apua paikalle ja Tokion metropolin poliisi alkoi tutkia tapausta. He tulivat siihen tulokseen, että perhe oli mitä luultavimmin murhattu 30. päivä ja noin kello 22.30 aikaan. Taloa ja rikospaikkaa tutkiessaan, tutkijat olivat tulleet myös siihen päätelmään, että perheen murhannut henkilö oli viettänyt aikaa talossa murhien jälkeen.

Perheen talo. Kuva: wikipedia.org

Tapauksen tutkinta

Poliisit lähtivät hahmottamaan, että miten murhaaja oli päässyt sisälle taloon. Oliko hän tunkeutunut taloon väkisin vai oliko hän ollut perheelle tuttu henkilö? Huomattiin, että perheen murhannut henkilö oli päässyt taloon sisälle toisen kerroksen avonaisesta ikkunasta, joka sijaitsi talon takaosassa. Sen vieressä oli myös ollut puu, jota murhaaja oli käyttänyt hyödykseen kiivetessään toiseen kerrokseen.

Murhaaja oli sisälle päästyään kuristanut perheen nuorimman lapsen, Rein. Mikio oli todennäköisesti kuullut huoneesta kantautuneet äänet ja mennyt katsomaan tilannetta. Oli syntynyt kamppailutilanne, jonka aikana Mikion oli onnistunut saamaan aikaan jonkinlaisen vamman murhaajaan. Murhaaja oli valitettavasti saanut kuitenkin yliotteen ja surmannut Mikion veistä apunaan käyttäen.

Rein ja Mikion murhaamisen jälkeen murhaaja oli surmannut veitsellä Yasukon sekä Niinan. Tämän jälkeen murhaaja oli viettänyt aikaa talossa noin 2-10 tunnin ajan. Murhaaja oli muun muassa käyttänyt perheen tietokonetta, nauttinut teetä sekä syönyt virvokkeita jääkaapista. Hän oli myös käyttänyt talossa ollessaan vessaa, vetämättä kuitenkaan pönttöä ja jättäen jälkeensä ”kivat” yllärit. Murhaaja oli mitä todennäköisimmin myös vetänyt pikku torkut talon sohvalla.

Tutkijat olivat tehneet havainnon siitä, että Mikion tietokonetta oltiin tosiaan käytetty. Perheen kuolinajaksi oltiin arvioitu 30.päivä noin kello 22.30, mutta tietokonetta oli joku kuitenkin käyttänyt 31. päivän puolella noin kello 1.18. Toisen kerran konetta oltiin käytetty noin kello 10 aikaan aamulla. Tämä oli itseasiassa sama aika, kun Yasukon äiti, Haruko oli mennyt talolle tarkastamaan perheen tilannetta. Jäi hiukan epäselväksi, että oliko Haruko käyttänyt perheen tietokonetta tuolloin klo 10 aikaan vai oliko murhaaja poistunut saman tien kun oli kuullut Harukon tulevan. Takuuvarmaa on kuitenkin se, että murhaaja oli talossa ainakin kello 1.18 asti.

Tutkijat kävivät läpi murhaajan vessaan jättämää ylläriä ja kävi ilmi, että murhaaja oli syönyt papuja ja seesamin siemeniä murhaa edeltävänä päivänä. Murhaaja oli tämän lisäksi jättänyt talolle vaatteitaan sekä murhassa käytetyn veitsen. Tutkijat selvittivät näiden alkuperän ja saatiin selville, että molemmat oltiin ostettu Kanagawan prefektuurissa.

Murhaajan jälkeen jättämien jälkien tutkimisen seurauksena saatiin selville, että murhaajan paitaa oltiin aikoinaan valmistettu vain 130 kappaletta. Tapausta tutkineiden epäonneksi, he onnistuivat jäljittämään ainoastaan 12 henkilöä näistä paidan ostaneista ihmisistä. Japanissa on käteisen käyttö hyvin isommassa asemassa kuin mitä se meillä Suomessa on. Käteistä arvostetaan paljon ja pohdin, että kenties tämä selittää myös sen miksi 130 henkilöstä vain 12 onnistuttiin jäljittämään. Tässäkään tapauksessa näistä 12 henkilöstä ei kenestäkään muodostunut varteenotettavaa epäilyä Miyazawan perheen murhalle.

Vaatteiden ja veitsen lisäksi murhaaja oli jättänyt jälkeensä vyölaukun, jonka sisältä löytyi hiekkaa. Hiekka lähetettiin jatkotutkimuksiin ja sitä analysoitiin tarkkaan. Analysoinnin seurauksena saatiin selville, että hiekka oli peräisin Yhdysvalloista Nevadan osavaltion erämaa-alueelta. Tarkemmin sanottuna hiekan alkuperä pystyttiin jäljittämään Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohdassa sijaitsevalle alueelle. Miten ihmeessä Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohdan alueella sijainnut hiekka oli nyt päätynyt vyölaukussa toiselle puolelle maapalloa Japaniin?

Tapaus on laajin murhatutkinta Japanin historiassa, ainakin jos katsotaan työmäärää. Tapausta oli tutkimassa yhteensä 246 044 henkilöä ja tapaukseen kirjattiin todisteita yhteensä 12 545 kappaletta. Vuoden 2020 joulukuussa tapauksen tiimoilta poliisit olivat kirjanneet 13 658 vihjettä. Tapausta tutkitaan edelleen vielä tänäkin päivänä, sillä tapaukselle ei olla saatu ratkaisua. Vuonna 2015 uutisoitiin, että tapauksen kimpussa pyörisi vielä noin 40 henkilöä ja vuonna 2019 ilmoitettiin, että tapausta tutki noin 35 henkilöä.

Tapausta tutkineet koittivat myös saada lisää tulta alleen ilmoittamalla palkkiosta, joka tulisi sellaiselle henkilölle, joka auttaisi merkittävästi tapauksen ratkaisemiseen. Palkkion suuruudeksi ilmoitettiin 20 miljoona jeniä, joka nykyisen kurssin mukaan vastaisi suunnilleen noin 170 000 euron luokan suuruista summaa.

Murhaajasta saatiin yllättävän paljon selville siihen nähden, ettei häntä ole kuitenkaan koskaan saatu kiinni. Rikospaikalta löydettiin muun muassa murhaajan DNA:ta sekä sormenjälkiä ympäri taloa. Tämän perusteella voitiin päätellä, että murhaajalla ei todennäköisesti olisi rikosrekisteriä, sillä tämä olisi tullut ilmi sormenjälkien tarkastuksessa.

Rikospaikalta oli löytynyt murhaajan verta ja sitä analysoitaessa saatiin tietää, että murhaaja oli mies, joka omasi sekä eurooppalaisia, että aasialaisia sukujuuria. DNA:ta tarkasteltaessa saatiin selville, että murhaajan äiti oli lähtöisin Euroopasta ja murhaajan isä oli aasialaista syntyperää. On kuitenkin mietitty mahdollisuutta siitä, että eurooppalaiset sukujuuret eivät olisikaan suoraan äidiltä lähtöisin vaan kenties äidin vanhemmilta.

DNA-löydöksien seurauksena Tokion poliisi päätti pyytää apua Interpolista, sillä oli mahdollista ettei murhaaja ollutkaan japanilainen. Ei oltu edes varmoja siitä, että asuiko murhaaja Japanissa vai kenties jossain muualla päin maailmaa. Interpol ei kuitenkaan ole pystynyt tarjoamaan mitään lisäinfoa, joten tämäkään tieto ei tuottanut oikein mitään tulosta.

Tähän väliin on hyvä vetää pieni välikooste siitä, mitä murhaaja jätti jälkeensä ja mitä hänestä saatiin selville:

  • hän oli jättänyt omaa ulostettaan vessanpönttöön
  • hän oli jättänyt vaatteitaan, vyölaukkunsa sekä veitsen murhapaikalle
  • hän oli mahdollisesti loukannut itsensä Mikion kanssa taistellessaan, jonka seurauksena paikalta löytyi verta
  • hänellä ei ollut rikosrekisteriä sormenjälkien perusteella
  • hän saattoi olla jonkun muun maan kansalainen ja hänen sukujuurissaan oli eurooppalaista sukulinjaa
  • hän oli noin 170 senttimetrin mittainen ja hoikkavartaloinen
  • hän oli murhan aikaan kenties noin 15-35 vuotta vanha
  • hän oli suurella todennäköisyydellä oikeakätinen

Tämän enempää tapauksesta ei oikein tiedetä. Perheen elämässäkään ei ollut ketään sellaista, jolla olisi ollut motiivi perheen surmaamiselle ja vaikutti myös siltä, että murhan suorittanut henkilö saattoi olla täysin ulkopuolinen henkilö. Tapausta tutkitaan koko ajan ja siihen toivotaan ratkaisua. Talo on ilmeisesti lähteistä käsittääkseni edelleen pystyssä, mutta se on ollut tyhjillään pitkään.

Miyazawan perhe. Kuva: abc.net.au

Lähteet:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Setagaya_family_murder
  2. https://archive.vn/20160726091823/http://www.japantoday.com/category/crime/view/setagaya-family-murders-remain-unsolved-15-years-later
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Setagaya
  4. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tokion_erillisalueet
  5. https://archive.vn/1G3i0
  6. https://www.abc.net.au/news/2019-12-29/the-house-of-horrors-in-setagaya-japan/11771304?nw=0
  7. https://listverse.com/2018/08/04/10-gruesome-facts-of-the-setagaya-family-mystery/
  8. https://medium.com/the-mystery-box/what-we-really-know-about-the-setagaya-family-murder-a87389875e71
  9. https://unresolved.me/the-setagaya-murders/
  10. https://www.nippon.com/en/news/yjj2020122600113/
  11. https://www.japantimes.co.jp/news/2020/12/30/national/crime-legal/killer-still-on-run/
  12. http://morbidstreak.blogspot.com/2015/10/the-setagaya-family-murders-bizarre.html
  13. https://todayupdater.blogspot.com/2019/05/the-mystery-behind-setagaya-family.html

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus